Baade-Og Mandag

Den første bog i serien stiller tre essentielle spørgsmål: Hvad har vi gang i? Hvordan hænger det sammen? Hvem er vi? – Og bogen forsøger sågar at svare…

Hvad har vi gang i?
Vi har gang i en rivende teknologisk udvikling, som kommer til at vende op og ned på, hvad det betyder at være menneske – og vores børn skal leve med konsekvenserne. Denne bog er altså i høj grad til dig, der har sat børn i verden. (Men selvfølgelig også til alle andre…)

Blandt andet kan vi manipulere DNA og designe liv. Snart kan vi vælge, hvilken type børn, vi ønsker at sætte i verden – og dét får konsekvenser. Specielt, hvis det ikke er alle, der får adgang til de nye teknologier. For eksempel fordi de er dyre. Skal alle de børn, der er blevet til naturligt og uden genmanipulation, og som derfor måske lider af arvelige sygdomme, have lige adgang til sundhedsforsikringer? Eller skal det kun være for dem, der alligevel ikke har den store risiko for at blive syge og få brug for forsikringerne?

Overvågningsteknologi, nanoteknologi og informationsteknologi kommer også til at vende op og ned på en hel del, og hvis vi gerne vil forstå udviklingen – for slet ikke at tale om at kontrollere den – så må vi også vide, hvad teknologierne går ud på. Det forklarer Baade-Og Mandag.

Desuden kommer den ind på de udfordringer, der ligger i klimaforandringer, forurening og overbefolkning – og det hele er let og humoristisk fortalt! Seriously! Der er nemlig håb forude! Hvis vi sætter os ind i sagerne og rent faktisk vælger, hvilken udvikling, vi gerne vil have. Men forudsætningen er, at vi forstår verden og de processer, der styrer den.

Hvordan hænger det sammen?
For at få en dybere forståelse af udviklingen, fortsætter Baade-Og Mandag med at kigge på de mekanismer, som ligger bag udviklingen.

Både økonomi, biologi, sociale netværk, seksuelle forbindelser, spredning af vira og meget, meget mere udvikler sig efter nogle mønstre, som går igen alle steder. Forstår man de her mønstre, så kan man også meget bedre forstå udviklingen.

Kaosteorien er en af disse mekanismer, og den er forklaret i Baade-Og Mandag.

Skalafri netværk er en anden mekanisme, som også har afgørende indflydelse på udviklingen alle mulige steder. Kort sagt går den ud på, at det er populært at være populær: Vi – og det vil sige alt fra bakterier til administrerende direktører – forsøger altid at koble os på de aktører i et netværk, som har flest forbindelser i forvejen. For hvis vi gør det, har vi selv adgang til flere forbindelser, end hvis vi opsøgte dem, der ikke havde mange forbindelser i forvejen.

En tredje mekanisme, som udviklingen følger er den øgede kompleksitet, der har det med at stige eksponentielt. Indtil den crasher og senere begynder at stige eksponentielt igen. Har man først opdaget mekanismen, så kom finanskrisen 2008 nærmest på klokkeslæt. Synd, så få politikere fik læst Baade-Og i tide…

Hvem er vi?
De sidste 2.500 års idéhistorie på 150 sider – eller noget i den retning. Et hurtigt overblik over den kulturelle, filosofiske, politiske og erkendelsesmæssige udvikling, som har skabt de åbne og frie samfund, som vi lever i i Vesten, og som har givet os det absolut bedste livsbetingelser i hele menneskehedens historie.
Baade-Og Mandag 199,- inkl. forsendelse

2 kommentarer til “Baade-Og Mandag”

 1. En bibliotekarkollega introducerede dine “Både og” bøger til mig og jeg har netop hentet dem til min ipad! Jeg har netop læst “The Shallows” af Nicholas Carr, hvis du ikke kender den, vil jeg varmt anbefale dig at læse den! Jeg købte den som ebog og senere også som papirudgave fordi Jeg tænker at den bog vil blive en central del af min “tænkning” fremover! (o:

  https://www.amazon.com/Shallows-What-Internet-Doing-Brains/dp/0393339750

  En kort anmeldelse sakset fra Audible:
  “Is the Internet Turning Our Brains to Mush?”
  I am currently listening to books that help me better understand the impact of the Internet on our lives. Though we will not understand the impact of the Internet for years to come, “The Shallows” aptly contributes to that understanding. I has pleased to see that this book was a thoughtful, patient, and informed presentation.
  Essentially, Carr suggests that our ability to focus, concentrate and think is being altered in ways we are yet to understand. Hence, we are being pushed into the intellectual “shallows.” Multitasking is not necessarily helpful to learning and understanding. Data does not necessarily equal wisdom. We are not as reflective as we need to be. I suppose that if you believe that tools determine behavior or if you believe behavior determines the use of tools will determine if you encounter the Internet with optimism or pessimism.
  Thoughtfully written and Garcia’s reading is great.

  Med al respekt
  John Olsen

 2. Tusind tak skal du have
  Jeg har vist nok læst The Shallows – eller en del af den; under alle omstændigheder er jeg enig i konklusionen: vores vores kognitive formåen defineres af vores interaktion med verden, og internettet samt ikke mindst de sociale medier, er i gang med at ændre, hvordan vi kan tænke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *