Baade-Og Fredag

Hvordan løser vi så vores problemer globalt?

Det gør vi blandt andet ved at begynde at anskue problemerne på nye måder, og ved at træffe langsigtede valg baseret på viden og tidligere generationers erfaringer.

I første omgang handler det om at forstå mennesket; hvad er det, der trigger os, hvorfor opfører vi os og reagerer, som vi gør? Hvad er det for en biologisk og kulturel arv, vi har med os, og hvordan påvirker det os? Det er det, som især Baade-Og Tirsdag og Torsdag handler om, men nu bliver det bragt i anvendelse:

De naturlige reaktionsmønstre, vi er udstyret med, passede perfekt til livet i små grupper på savannen i stenalderen, men de er ikke alle sammen lige konstruktive i en højteknologisk og globaliseret verden. Det får blandt andet konsekvenser for vores demokrati, hvis vi ikke højner uddannelses- og dannelsesniveauet betydeligt! Så det er én af de ting, vi er nødt til at gøre. Og det er nok den vigtigste, når det kommer til stykket, for det er den, der er forudsætning for alt det andet.

Menneskeheden er ved at blive voksen
Den gode nyhed er, at vi faktisk er i gang med at blive klogere og mere voksne i vores måder at tænke på.

På den politiske arena betyder det, at alle nationalstater i langt højere grad vil søge forskellige former for samarbejde i stedet for konkurrence og krige.

Inden for den teknologiske udvikling betyder det, at vi vil udvikle teknologier, der i langt højere grad spiller med naturen i stedet for at forsøge at undertvinge den og udnytte den.

For det enkelte menneske betyder det, at det vil blive nogle andre ting, vi prioriterer end penge og materielle statussymboler. – Det er vi en del, der er i gang med at realisere i den rigeste del af verden, og lige nu er det en forkælet holdning, men det vil brede sig i takt med at levestandarden stiger.

Kan levestandarden stige over hele kloden?
Nej, den kan ikke fortsætte med at stige i den rigeste del af verden. Der må vi indstille os på, at ingen har råd til, at vi bliver “rigere” og forbruger mere, end vi gør nu. Men det globale gennemsnit kan blive trukket i vejret. Det kræver til gengæld anderledes politiske løsninger, og det er blandt andet dem, Baade-Og Fredag handler om.

De fire hellige
En af filosofiens og den moderne videnskabs forbandelser er, at de uafhængigt af hinanden er nået frem til, at der ikke findes nogen absolutter i verden. Ikke nogen, vi kan påvise, i hvert fald. Man kan tro på Gud, man kan insistere på sin personlige overbevisning, og man kan konstatere, at tyngdekraften og lysets hastighed findes, men det er jo ikke noget, vi kan drage politiske eller samfundsmæssige entydige veksler på.

Derfor er Cornelius Magnussen nået frem til fire ting, som vi er nødt til at holde “hellige”, hvis vi skal klare os i fremtiden. Værner vi om dem, og baserer vi alle vores beslutninger på dem, så kan vi træffe kloge og langsigtede beslutninger.

Kun én ting er afgørende
Og det er, om vi vil. Om vi vælger at ville, og rent faktisk får det gjort. Resten er rent praktiske udfordringer, og de kan faktisk løses. De fleste af problemerne har vi løsningerne på allerede, vi har bare ikke valgt at bruge dem.
Baade-Og Fredag 199,- inkl. forsendelse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *