Baade-Og har 10-års-jubilæum

Den 17. juni 2005 udkom Baade-Og Mandag – i totalt ubemærkethed. Jeg havde ellers sendt en fantastiske pressemeddelelse til alle landets aviser og deres bogredaktioner, og en ubehjælpelig andersenske.dk-hjemmeside indeholdt følgende baggrundshistorie for værket:

Historien bag Det Andersenske Forlag og Baade–Og

1996
Under et sommerophold i New York udarbejder Lene Andersen synopsen til spillefilmen ”Dublin Traktaten”. En politisk thriller som foregår 30 år ude i fremtiden og handler om de højre- og venstre¬orienterede terrorgrupper, som opstår, da EU’s ministerråd på topmødet i Dublin vedtager at sende de europæiske monarkiers fortsatte eksistens til folkeafstemning.

1997
”Dublin Traktaten” videreudvikles i samarbejde med produktionsselskabet Zeitgeist, hvor et lyst hoved foreslår, at idéen med fremtiden egner sig meget bedre til en tv-serie.

Under arbejdstitlen CPH-1 udvikles tv-serien, som nu handler om livet og arbejdet på Station 1 i København 2027.

I samarbejde med Zeitgeist præsenteres CPH-1 for DR’s TV-drama, der skyder penge i projektets videre udvikling.

1998
Fremtidsuniverset begynder at tage form, hovedpersonerne og deres indbyrdes relationer, konflikter og udviklingsmuligheder er klart definerede, og der er skrives storylines for de første episoder.

På DR begynder dramaturgiatet dog at undre sig over, at serien skal foregå i fremtiden: ”Ku’ den ikke bare foregå i nutiden?” er der nogen der spørger på et møde. Svaret er nej.

DR går (så vidt vides) i gang med at arbejde på Rejseholdet.

Lene Andersen finder på noget andet.

1999
Det er død-ærgerligt, hvis alt det udviklingsarbejde skulle gå til spilde! Hvad nu hvis man skrev en bog om selve processen bag tv-serien? Serien som aldrig blev til noget? For at kunne sige noget om fremtiden var ”trendpendulet” blevet udviklet allerede i 1997, og der var også blevet arbejdet en del med visionerne for teknologiens udvikling de næste 30 år. – Ville det ikke være meget sjovt at skrive en lille pudsig dialog på 40-50 sider mellem en tv-producer og en journalist, om hvordan man laver en tv-serie om fremtiden?

2001
Bogen fylder 350 sider og mangler fuldstændigt struktur.

Det hele pilles fra hinanden, struktureres i fem store dele, og skrives om fra begyndelsen af.

En årelang drøm om at udvikle film og tv er på nippet til at gå i opfyldelse for Lene Andersen, der sideløbende med de to første års arbejde på Baade-Og har arbejdet freelance for blandt andre Nordisk Film, TV3 og Danmarks Radio samt TV4 i Stockholm. Gennembruddet som manuskriptforfatter er formentlig lige om hjørnet…

Men Baade-Og, dens kompleksitet, friheden til at skabe et værk fuldstændig uafhængigt af gængse forestillinger og krav fra andre, samt muligheden for, uden begrænsninger, at kunne følge sin undren og tilfredsstille sin nysgerrighed, sætter karrieren i bero.

Arbejdslegater fra Danske Populærautorer samt arven efter flittige forfædres hårde arbejde på deres midt- og sydsjællandske agre gør løbende projektet økonomisk muligt. – Dersom de, hver på deres måde, havde valgt at bruge deres penge på noget andet, var bogen ganske enkelt ikke blevet skrevet!

2003
Første og anden del af Baade-Og er skrevet igennem første gang. Der mangler endnu meget arbejde på teksten, men den kan præsenteres for et forlag.

I de mellemliggende to år er Dankortet blevet brugt flittigt. Hovedsagligt til indkøb af bøger, mere bogreol, printerpatroner, ny laptop, ny printer, masser af papir og betydelige mængder grøn te.

Arbejdsdagen begynder hver morgen klokken fem eller seks og slutter midt på eftermiddagen. Lørdag er fridag, og aftnerne bruges til sociale aktiviteter i et målrettet forsøg på ikke at blive bims.

2004
Tredje del af bogen skrives færdig. Under vejs bryder senest indkøbte labtop sammen på grund af slitage, og en lettere panikpræget uge uden adgang til fire års arbejde udspiller sig.

Alle dokumenter er dog intakte, og bekendtskabskredsen rummer gudskelov en gedigen computer nørd, som mod en flaske udsøgt rødvin sørger for, at alle dokumenter kan overføres fra den gamle labtop til en ny.

Første og anden del af bogen gives en kraftig overhaling og får deres endelige form.

Ansporet af gode venner, overvejes idéen om at udgive bogen selv.

Da beslutningen først er truffet, er det nærmest en energiindsprøjtning, og Projekt Knallhatt er en realitet!

Det Andersenske Forlag momsregistreres og banken yder beredvilligt et kassekredit.

2005
Der svedes over det første momsregnskab, mobiltelefonerne er umulige at få til at virke, og gælden til banken vokser kun!

Første del af Baade-Og skrives helt færdig, og her opstår den eneste højrøstede diskussion i forbindelse med udarbejdelsen af bogen: Kvantefysikken, kaosteorien, idéhistorien, you name it, alle de komplicerede og komplekse emner, som bogen omhandler, har allerhøjst kunnet afstedkomme mindre misforståelser eller almindelig afdæmpet kritik, men kommasætningen! Den stakkels korrekturlæser er ved at rive hårene ud af hovedet i bare frustration, telefonerne gløder og de samme otte sider faxes, postes, mailes og transporteres frem og tilbage mellem København og Sorø i dagevis! Endelig begynder antallet af røde streger og udråbstegn at svinde ind, og til sidst bliver forfatter og korrekturlæser enige om en kommatering, som fungerer for dialogen.

Så er bogen næsten færdig. Det eneste som mangler, er et index bagest i bogen. Det går fuldstændigt i kage! Dernæst går der endnu mere kage i at overføre manuskriptet til den PDF-fil, som trykkeriet skal bruge til at trykke bogen efter. Tre fulde uger går der fra første forsøg, og til det endelig lykkes at sende filen intakt fra København til Viborg.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *